- Domowy paprykarz-
Składniki:
- 1kg filetów mrożonych z białej ryby (ja uzyłam Mintaja)
- 2 makrele wędzone
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie cebule
- 1 średni słoiczek przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów bez skórki (ja miałam z dodatkiem czosnku i ziół)
- dwie niepełne szklanki ugotowanego ryżu
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól i pieprz
Ryż ugotować na sypko (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody i "pyrkać" na małym ogniu). Paprykę opaliłam nad palnikiem i zawinęłam w złotko i odstawiłam na 10 minut, by później było łatwo zdjąć skórkę. Filety z Mintaja najlepiej ugotować na parze lub w parowniku. Dwie makrele obrać ze skórki, pozbyć się ości i razem z ugotowana rybą rozdrobnić widelcem w misce. Cebulkę obrać, posiekać razem z papryką w bardzo drobna kostkę i zeszklić na patelni. Dodać warzywa do mięsa w misce, razem z przecierem, pomidorami, dwiema szklankami ryżu. Przyprawić na końcu solą, pieprzem i paprykami w proszku wedle uznania. Poprzekładać do słoiczków i dokładnie zakręcić. Słoiczki z wypełnieniem najlepiej pasteryzować. Po zagotowaniu odczekać 30 minut i odstawić do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz