Jeden z prostych sposobów na uzyskanie idealnej polewy czekoladowej, która jest idealnie gęsta, ale nie robi się mocno twarda. Kiedyś przepis zaczerpnięty z jakiejś książki kucharskiej.
-Polewa czekoladowa-
Składniki:
3 łyżki wody bądź mleka
3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
100g margaryny lub masła
Masło topimy w rondelku, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy mleko. Mieszamy aż całośc będzie kremowa. Nie gotujemy za długo ;-)
robiłam wszystko według przepisu i nie wyszło.... może trzeba zrobić wszystko odwrotnie? Najpierw rozpuścić tłuszcz, dodać cukier, potem kakao i łyżkę wody? Ta opcja wyszła...
Ja najpierw wrzuciłam masło, cukier i mleko. I gootowałam to na kąpieli wodnej przez jakieś 10 min. I pózniej dodałam kakao. PS. Ja dodałam cukru waniliowego zamiast zwykłego, lepiej smakuje :D.
PRZEPIS DOBRY ALE TRZEBA JESZCZE DODAĆ 3 ŁYŻKI CUKRU :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za czuje oko :)
OdpowiedzUsuńPrzecież jest napisane o cukrze:)
OdpowiedzUsuńCukier jest wypisany w składnikach, więc wszystko jest jak najbardziej okey;)
OdpowiedzUsuńmozna jeszcze dodac kilka kropli aromatu rumowego :) mmmm pychotka ;)
OdpowiedzUsuńPoprawiłam, dlatego już jest i zapomniany cukier :) i jak najbardziej, aromatyzowany lukier do ciast - to jest to! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wszystko według przepisu i nie wyszło.... może trzeba zrobić wszystko odwrotnie? Najpierw rozpuścić tłuszcz, dodać cukier, potem kakao i łyżkę wody? Ta opcja wyszła...
OdpowiedzUsuńJa najpierw wrzuciłam masło, cukier i mleko. I gootowałam to na kąpieli wodnej przez jakieś 10 min. I pózniej dodałam kakao.
OdpowiedzUsuńPS. Ja dodałam cukru waniliowego zamiast zwykłego, lepiej smakuje :D.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRobiłam polewę zgodnie z przepisem,super!!!!!!!
OdpowiedzUsuńm,m,m...palce lizać
OdpowiedzUsuńświetna i prosta w przygotowaniu! polecam :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLubię polewę czekoladową, dodaję ją niemal do wszystkich swoich wypieków. Zawsze korzystam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Moja polewa zawsze ma idealną konsystencję pięknie błyszczy.
OdpowiedzUsuń