-Sałatka z makaronem ryżowym i tuńczykiem-
- 100g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao
- pół świeżego ogórka
- pół główki sałaty lodowej (ja użyłam w tym przypadku liście pekinki)
- 2 dymki
- pół pęczka kolendry
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ja użyłam rozdrobnionego w oleju, bo taki mi dostarczono..)
Na dressing:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku
- 2cm imbiru
- 1 limonka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy dressing: siekamy drobno czosnek i mieszamy go z sosem sojowym, octem ryżowym, startym imbirem, sokiem z całej limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odkładamy miksturę na czas przygotowania sałatki do lodówki. W tym czasie obieramy ogórka, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę (dowolną), kroimy drobno dymki, a wcześniej umytą sałatę rwiemy na kawałki. Kawałeczki tuńczyka odsączamy. Wszystkie te składniki mieszamy i polewamy dressingiem. Na koniec dodajemy liście kolendry (niestety na zdjęciu ich nie mam, bo świnka morska zjadła :D)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz