-Tatar ze śledzia po węgiersku-
Składniki:
- 250g śledzia typu Matias
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 4 jaja na twardo
- kilka marynowanych grzybków
- łyżeczka kaparów (w moim przepisie nie są obecne, wg. Pani Gessler są)
- 1 większa czerwona papryka (z papryki pozbywam sie skórki opiekając ją nad palnikiem i następnie owijam ja złotkiem by "doszła" i łatwiej zeszła skórka)
Sos:
- 1 łyżka miodu lipowego
- 2 łyżki pasty pomidorowej (w moim przypadku dodałam koncentrat)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pieprz
Składniki z pierwszej części kroimy w kostkę (jakiej wielkości, to od upodobania). Robimy sos ze składników z drugiej części (dodajemy wszystko razem i mieszamy). Do sosu dodajemy pokrojone składniki w kosteczkę i dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy poza lodówką na ok. 1 godzinę, po czym na 30 minut do lodówki i można podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz