-Naleśniki z indykiem i serowym sosem beszamelowym-
Składniki farszu:
- 250g mielonego filetu z indyka
- puszka przecieru pomidorowego (przecieru, a nie koncentratu ze słoika ;-))
- szklanka bulionu warzywnego
- średnia cebulka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- suszone płatki chili lub mielona ostra papryczka
- łyżka masła
Ciasto naleśnikowe:
Sos beszamelowy z serem:
Przygotowanie:
Farsz: Masło klarujemy i dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i zgnieciony ząbek czosnku - do czasu, aż cebulka będzie szklista. Następnie dodajemy mielony filet i lekko obsmażamy (tak by mięso nie było już surowe). Dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion warzywny i przyprawiamy. Pozostawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż cały płyn sie zredukuje.
Na naleśnika nakładamy farsz (kto jak woli - dużo lub tak standardowo) i zawijamy tak, alby farsz nie wydostał się. Bardzo ważne, by naleśniki były elastyczne, a nie bardzo chrupiące, bo nie chcemy by naleśniki nam pękały przy zwijaniu (znam i takie przypadki! :D). Zawiniątka układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem beszamelowym z serem i wstawiamy do piekarnika na 180stopni, do czasu, aż sos przy brzegach lekko się przypiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz