-Likier kawowy-
Składniki:
- puszka mleka niesłodzonego
- szklanka cukru
- opakowanie cukry wanilinowego
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100ml spirytusu
Przygotowanie:
Pół puszki mleka wlać do rondelka i zagotować z cukrami. Następnie dodać kawę i mieszać, aż sie dokładnie rozpuści. Odstawiamy do chłodnego miejsca. Gdy będzie ciepłe (nie gorące!) wlewamy do butelki lub innego pojemnika miksturę i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i mieszamy już miksturę z alkoholem. Odstawiamy w ciemne, o temperaturze pokojowej miejsce.
Miłej degustacji! :)
czy jak wleje spirytus do cieplego mleka to nie bedzie on parował? I czy mleko sie nie zetnie jak ciurkiem wleje alkohol? nie lepiej poczekaż aż mleko bedzie zimne i rozmieszac alkohol w garnku i dopiero potem przelać?
OdpowiedzUsuń-kaśka
Ja zrobiłam tak: mleko z kawą zostawiłam do wystygnięcia, tak by było lekko ciepłe, nie tak bardzo bardzo (można rzec: letnie ;) ) wtedy przelałam je do karafki, zalałam spirytusem, zamknełam, lekko zamieszałam i odstawiłam w ciemne miejsce. Było wyśmienite :)
OdpowiedzUsuń