-TRADYCYJNE CIASTO NALEŚNIKOWE-
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mokre składniki łączymy (prócz oleju) i dodajemy mąkę i szczyptę soli. Gdy wszystkie składniki się połączą w gładka masę dodajemy dwie łyżki oleju i ponownie miksujemy całość. Rozgrzewamy patelnię (polecam z całego serca specjalne patelnię do naleśników - ja posiadam z Tefala o śr. 25cm - nie trzeba używać oleju, ciasto nie przywiera i łatwo podrzuca sie naleśniki :D) i nalewamy porcję ciasta, tak by naleśnik nie był za gruby, ani za cienki -a w sam raz ;) Z podanej ilości składników wychodzi ok. 10 naleśników.
Wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńi właśnie tak smakowały :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe,wyjątkowe,polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń