sobota, 2 marca 2013

"Poduszeczki" z pieczarkami i twarożkiem

Ciekawy i smaczny i zaczerpnięty przepis z typowych pasztecików z mięsem :)

-"Poduszeczki" z pieczarkami i twarożkiem-



Składniki:

  • 500g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajo


Na nadzienie:

  • 3 cebulki dymki
  • 450g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 25g masła
  • 2 łyżki natki pietruszki świeżej
  • 200g twarożku (obojętnie, czy tłusty, czy nie)
  • sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200stopni, przygotować blachy oprószone mąką. Następnie nadzienie: drobno siekaj dymkę, pokrój w plasterki pieczarki i rozgnieć czosnek. Roztop na patelni masło, wrzuć dymkę, pieczarki oraz czosnek, smaż nadzienie 10minut na silnym ogniu, aż odparują soki. odstaw do ostygnięcia.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i wymieszaj z twarogiem, dodaj grzyby, dopraw sola i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto i pokrój ciasto na 15 kwadratów. Na każdy z kwadratów nałóż farsz, ubij jajo i posmaruj brzegi i złóż na pół (lub jak ktoś chcę trójkąciki, to sklejać po przekątnej) i ściskaj brzegi ciasta palcami, by nadzienie nie wydostawało sie na zewnątrz. Posmaruj poduszeczki jajem, ułóż luźno na blasze i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz 35minut aż będą złociste.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. to musi być pyszne:) uwielbiam wariacje z ciasta francuskiego:)
    Ps. Zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznosci :) Bede musiala tez takie zrobic :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam z całego serducha - również te z fetą, zamiast twarożku :)

    OdpowiedzUsuń