-"Poduszeczki" z pieczarkami i twarożkiem-
Składniki:
- 500g gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajo
Na nadzienie:
- 3 cebulki dymki
- 450g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 25g masła
- 2 łyżki natki pietruszki świeżej
- 200g twarożku (obojętnie, czy tłusty, czy nie)
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200stopni, przygotować blachy oprószone mąką. Następnie nadzienie: drobno siekaj dymkę, pokrój w plasterki pieczarki i rozgnieć czosnek. Roztop na patelni masło, wrzuć dymkę, pieczarki oraz czosnek, smaż nadzienie 10minut na silnym ogniu, aż odparują soki. odstaw do ostygnięcia.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i wymieszaj z twarogiem, dodaj grzyby, dopraw sola i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto i pokrój ciasto na 15 kwadratów. Na każdy z kwadratów nałóż farsz, ubij jajo i posmaruj brzegi i złóż na pół (lub jak ktoś chcę trójkąciki, to sklejać po przekątnej) i ściskaj brzegi ciasta palcami, by nadzienie nie wydostawało sie na zewnątrz. Posmaruj poduszeczki jajem, ułóż luźno na blasze i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz 35minut aż będą złociste.
Smacznego :)
to musi być pyszne:) uwielbiam wariacje z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)
ale pysznosci :) Bede musiala tez takie zrobic :p
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serducha - również te z fetą, zamiast twarożku :)
OdpowiedzUsuń