niedziela, 17 lutego 2013

Słodkie gofry

Natchnęło mnie na "smak lata" gdy to w mieście zahacza się o budkę z lodami i z goframi właśnie :) W prostocie siła, a gofry są doskonałym i pysznym tego przykładem!

-Słodkie gofry-



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki maki pszennej 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki lądują w misce i należy je dokładnie połączyć, ja do tego używam zwykłego miksera. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy przez 5-7minut. DOBRA RADA: w trakcie pieczenia uchylić górną pokrywę by uwalniał się nadmiar pary - to jest sekret chrupiących gofrów :)


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale jak uchylimy górną pokrywę to góra jak się upiecze ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest napisane "w trakcie pieczenia" czyli jak zauważy się, że jest juz praktycznie gotowy to na kilka sekund by odparowało się zostawia pokrywę uchyloną

    OdpowiedzUsuń