czwartek, 25 lipca 2013

Naleśniki z indykiem i serowym sosem beszamelowym

Przepis i danie stworzone wprost dla mięsożerców :-) Oczywiście przepis jest bardzo elastyczny, czyli każdy przygotowuje go według własnych upodobań. Ja z klasycznego łagodnego wieprzowego, zrobiłam lekko ostrą wersję z mielonym filetem indyka.

-Naleśniki z indykiem i serowym sosem beszamelowym-



Składniki farszu:
  • 250g mielonego filetu z indyka
  • puszka przecieru pomidorowego (przecieru, a nie koncentratu ze słoika ;-))
  • szklanka bulionu warzywnego
  • średnia cebulka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszone płatki chili lub mielona ostra papryczka
  • łyżka masła

Ciasto naleśnikowe:

Sos beszamelowy z serem:

Przygotowanie:
Farsz: Masło klarujemy i dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i zgnieciony ząbek czosnku - do czasu, aż cebulka będzie szklista. Następnie dodajemy mielony filet i lekko obsmażamy (tak by mięso nie było już surowe). Dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion warzywny i przyprawiamy. Pozostawiamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż cały płyn sie zredukuje.


Na naleśnika nakładamy farsz (kto jak woli - dużo lub tak standardowo) i zawijamy tak, alby farsz nie wydostał się. Bardzo ważne, by naleśniki były elastyczne, a nie bardzo chrupiące, bo nie chcemy by naleśniki nam pękały przy zwijaniu (znam i takie przypadki! :D). Zawiniątka układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem beszamelowym z serem i wstawiamy do piekarnika na 180stopni, do czasu, aż sos przy brzegach lekko się przypiecze.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz