niedziela, 28 lipca 2013

Panna Cotta

Bielutka Panna Cotta wprost z lodówki. Bardzo łatwy włoski deser w sam raz na takie upały :)

-Panna Cotta-



Składniki:
250ml śmietanki kremówki
250ml mleka
4 łyżki brązowego cukru(może być zwykły cukier, ale ja po prostu wolę smak brązowego)
aromat waniliowy
2-3 łyżki żelatyny wieprzowej
2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody do namoknięcia. Szklanka mleka, kremówki i cukry dajemy do garnuszka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dajemy namoczoną żelatynę energicznie mieszając aż takowa sie rozpuści. Przelewamy do małych miseczek do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygnie, zakrywamy miseczki folia aluminiową i wkładamy do lodówki. Po zupełnym stężeniu galaretki nadaje się do jedzenia. Najlepiej smakuje z sosami owocowymi, toffi lub kawowymi. Ja podałam z domowym sosikiem z czarnej porzeczki :)

5 komentarzy:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Uprzejmie proszę o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu możliwości przekazania informacji o ewentualnej współpracy.
    pozdrawiam seredecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, ile porcji wyszło Ci z tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń