piątek, 15 lutego 2013

Domowe krówki - nie do końca ciągutki

Kilka osób pytało się kiedy wstawię jakieś słodkości, to właśnie zaczynam akcję słodkości. Według mnie to jedne z najlepszych łakoci domowych jakie można wykonać samemu. Jednakże, ja jako amator w świecie kuchni mam mały problem z nadaniem im kruchości, jednak to nie psuje całej konstrukcji smakowej. Krówka dziś wyszła mi naprawdę świetnie, jest dosłownie rozpływająca się w ustach. Polecam jak najbardziej wykonać takie w domu!

-Domowe krówki-



Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wsypujemy wszystkie składniki do rondla i wstawiamy na mały ogień. Kiedy cukier i margaryna sie rozpuści, a całość będzie lekko brązowawa (trwa to ok 1 godziny) podkręcamy na większy płomień i energicznie mieszamy. Gdy masa gęstnieje i zastyga jest gotowa do przelania do foremki. Gdy przestygnie pokroić lub uformować i gotowe do spożycia :)



Smacznego!

2 komentarze:

  1. do d*py że nie ciągutki ;/
    pozdro..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bas, Bas Tajpan wita... te krówki są podobne do hobbita ;)

    OdpowiedzUsuń