środa, 24 lipca 2013

Tradycyjne ciasto naleśnikowe

Podaję ten przepis, może się komuś przyda, kto sie uczy od podstaw. Z reszta lubię jak jest wszystko podane, przejrzyście. Ale ma tu jeden cel: potrzebny jest do mojego kolejnego przepisu, który będzie już wkrótce! ;)

-TRADYCYJNE CIASTO NALEŚNIKOWE-



Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie:
Mokre składniki łączymy (prócz oleju) i dodajemy mąkę i szczyptę soli. Gdy wszystkie składniki się połączą w gładka masę dodajemy dwie łyżki oleju i ponownie miksujemy całość. Rozgrzewamy patelnię (polecam z całego serca specjalne patelnię do naleśników - ja posiadam z Tefala o śr. 25cm - nie trzeba używać oleju, ciasto nie przywiera i łatwo podrzuca sie naleśniki :D) i nalewamy porcję ciasta, tak by naleśnik nie był za gruby, ani za cienki -a w sam raz ;) Z podanej ilości składników wychodzi ok. 10 naleśników.

FanPage:

Enjoy! :-)

czwartek, 21 marca 2013

Likier kawowy

Czas na coś nowego, pierwszy raz robiłam, to wyszedł mi za słaby. Drugi raz robiąc stwierdziłam, że zmieszam z pierwszym składniki i stwierdzam, że to jest to ;) Polecam każdemu kto lubi likiery, a ja na pewno będę eksperymentować z innymi smakami :)


-Likier kawowy-



Składniki:
  • puszka mleka niesłodzonego
  • szklanka cukru
  • opakowanie cukry wanilinowego
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100ml spirytusu


Przygotowanie:
Pół puszki mleka wlać do rondelka i zagotować z cukrami. Następnie dodać kawę i mieszać, aż sie dokładnie rozpuści. Odstawiamy do chłodnego miejsca. Gdy będzie ciepłe (nie gorące!) wlewamy do butelki lub innego pojemnika miksturę i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i mieszamy już miksturę z alkoholem. Odstawiamy w ciemne, o temperaturze pokojowej miejsce.



Miłej degustacji! :)


fanpage

sobota, 2 marca 2013

"Poduszeczki" z pieczarkami i twarożkiem

Ciekawy i smaczny i zaczerpnięty przepis z typowych pasztecików z mięsem :)

-"Poduszeczki" z pieczarkami i twarożkiem-



Składniki:

  • 500g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajo


Na nadzienie:

  • 3 cebulki dymki
  • 450g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 25g masła
  • 2 łyżki natki pietruszki świeżej
  • 200g twarożku (obojętnie, czy tłusty, czy nie)
  • sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200stopni, przygotować blachy oprószone mąką. Następnie nadzienie: drobno siekaj dymkę, pokrój w plasterki pieczarki i rozgnieć czosnek. Roztop na patelni masło, wrzuć dymkę, pieczarki oraz czosnek, smaż nadzienie 10minut na silnym ogniu, aż odparują soki. odstaw do ostygnięcia.
Natkę pietruszki posiekaj drobno i wymieszaj z twarogiem, dodaj grzyby, dopraw sola i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto i pokrój ciasto na 15 kwadratów. Na każdy z kwadratów nałóż farsz, ubij jajo i posmaruj brzegi i złóż na pół (lub jak ktoś chcę trójkąciki, to sklejać po przekątnej) i ściskaj brzegi ciasta palcami, by nadzienie nie wydostawało sie na zewnątrz. Posmaruj poduszeczki jajem, ułóż luźno na blasze i wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piecz 35minut aż będą złociste.


Smacznego :)

niedziela, 17 lutego 2013

Słodkie gofry

Natchnęło mnie na "smak lata" gdy to w mieście zahacza się o budkę z lodami i z goframi właśnie :) W prostocie siła, a gofry są doskonałym i pysznym tego przykładem!

-Słodkie gofry-



Składniki:

  • 2 jaja
  • 2 szklanki maki pszennej 
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki lądują w misce i należy je dokładnie połączyć, ja do tego używam zwykłego miksera. Na rozgrzaną płytę gofrownicy nalewamy porcję ciasta i pieczemy przez 5-7minut. DOBRA RADA: w trakcie pieczenia uchylić górną pokrywę by uwalniał się nadmiar pary - to jest sekret chrupiących gofrów :)


Smacznego!

piątek, 15 lutego 2013

Ciasto marmurkowe z czekoladą

Lubię eksperymentować, tym bardziej, że mam genialne książki kucharskie, o których napiszę jeszcze kiedyś tu. Jednym z przepisów w tej książce jest właśnie to ciasto. Robiłam już je kiedyś, bo bardzo mnie zaciekawiło swoja prostotą. Dziś postanowiłam je zrobić, gdyż miałam okazje wypróbować nowy, działający piekarnik.

-Ciasto marmurkowe z czekoladą-



Składniki:
  • 75g czekolady gorzkiej
  • 225g miękkiego masła
  • 225g cukru
  • 4 jaja
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 pomarańcza

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub na małej mocy w mikrofalówce. Masło należy utrzeć z cukrem, aż powstanie jednolita masa, następnie wbijać jaja. Gdy masa będzie jednolita przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i łączymy ze składnikami z miski. Powstałe ciasto dzielimy na pół i przekładamy to miseczki z czekoladą i mieszamy aż ciasto dokładnie połączy sie z czekoladą. Do ciasta "jasnego" trzemy skórkę z całej, wyszorowanej pomarańczy i łyżkę soku z owocu. Blacha powinna być wyłożona papierem woskowanym, jednakże blachę można nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Przekładamy na przemian masy, nie zważając by to było dokładnie. Całą masę mieszamy lekko nożem by stworzyć marmurkowy wzór.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut (Jednakże radzę sprawdzać patyczkiem, bo to zależy od piekarnika kiedy ciasto będzie gotowe). Po upieczeniu ciasto należy całkowicie ostudzić przed nakładaniem polewy.

Gdy ciasto wystygnie, to nakładamy najpierw Lukier gotowany (klik link) i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika by lukier stał się twardszy. Następnie nakładamy na nie Polewę czekoladową (klik link) i dajemy jej dokładnie stężeć.



Smacznego!

Lukier gotowany

Świeży przepis, dziś rano szukałam nowego pomysłu by przyozdobić ciasto i natrafiłam na ten. Wcale nie jest skomplikowany, może trochę nietypowy, ale skuteczny i przepięknie biały(choć u mnie na zdjęciu wygląda jakby był kremowy) :)

- Lukier gotowany-



Składniki: 

  • 300g cukru
  • 1 szklanka wody (niepełna)
  • 1 łyżeczka octu 10% (nie ma co sie go obawiać, bo w ogóle nie ma czuć go w lukrze)
Wsypać cukier do rondla i zalać go gorąca wodą, gotować aż się rozpuści ciągle mieszając by syrop sie nie przypalił. Kiedy masa będzie bardziej gęsta dodajemy ocet, zagotować lekko i ostudzić. Następnie utrzeć masę w makutrze(w moim przypadku była to szklana misa) aż lukier będzie gęsty i biały. Jednak jeżeli masa będzie zbyt rzadka, należy jeszcze ją trochę gotować, zaś lukier zbyt gesty można uratować kilkoma kroplami soku z cytryny.

Polewa czekoladowa

Jeden z prostych sposobów na uzyskanie idealnej polewy czekoladowej, która jest idealnie gęsta, ale nie robi się mocno twarda. Kiedyś przepis zaczerpnięty z jakiejś książki kucharskiej.

-Polewa czekoladowa-



Składniki:

  • 3 łyżki wody bądź mleka 
  • 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 100g margaryny lub masła

Masło topimy w rondelku, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy mleko. Mieszamy aż całośc będzie kremowa. Nie gotujemy za długo ;-)